Asociaţia pentru Promovarea Filmului Românesc a fost fondată în 2001 sub numele de Asociaţia Film XXI având ca obiective susţinerea tinerilor cineasti de film, promovarea valorilor europene şi formarea unei noi generaţii de public de cinema a secolului 21. Incepand cu 2006, Asociaţia pentru Promovarea Filmului Românesc a devenit membru cu drepturi depline a retelei European Film Promotion.

Principalele activitati ale APFR cuprind:

Acţiuni de informare prin principalele instrumente si publicatii:

Catalogul Romanian Films: publicatie editata anual ce ofera informatii despre toate filmele romanesti ce au avut premiera in ultimii 3 ani si despre filmele ce vor avea premiera in prima parte a anului 2011. Pentru fiecare film in parte, este realizata cate o caseta tehnica si o caseta artistica oferind informatii despre: echipa artistica, premii, festivaluri in care a fost selectionat, contacte etc. Un astfel de material este cerut in cadrul targurilor si festivalurilor de profil de catre selectioneri ai festivalurilor de film, jurnalisti straini, critici de film sau agenti de vanzari.

Brosura Shooting Romania: publicatie anuala ce ofera informatii despre starea actuala a industriei de film din Romania precum si specificitatile Romaniei ca potentiala tara de filmare.

Site-ului asociaţiei (www.romfilmpromotion.ro) prin care APFR ofera informaţii despre starea curentă a industriei cinematografice româneşti.

Acţiuni de promovare: APFR organizează standul României la importante festivaluri şi reuniuni de film, realizând prezentări de piaţă şi difuzând informaţii cu privire la activităţile curente de film din România. Dintre cele mai importante participari ale APFR mentionam Standul Romaniei la Festivalul International de Film de la Berlin (organizat anual incepand din 2008) respectiv Pavilionul Romaniei la Festivalul International de Film de la Cannes.In plus, reprezentantii APFR-ului participa pe tot parcursul anului la diverse marketuri de film, festivaluri sau evenimente de profil( Rotterdam, Clermont- Ferrand etc)

TIFF (Transilvania International Film Festival) – APFR este principalul organizator al TIFF. Evenimentul se desfăşoară anual, la sfârşitul lunii mai şi reprezintă un punct de atracţie pentru mari nume ale cinematografiei internaţionale.

Scopul său major constă în promovarea artei cinematografice prin prezentarea a unora dintre cele mai spectaculoase filme ale momentului ce combină originalitatea cu independenţa expresiei, reflectând forme neobişnuite ale limbajului de cinema sau concentrându-se pe tendinţele curente ale culturii tinerilor.

Premiile GOPO (www.premiilegopo.ro) – Începând cu primăvara anului 2007, APFR organizează Premiile anuale GOPO, echivalentul românesc a unor evenimente ca BAFTA (Marea Britanie), Cesar (Franţa) sau Goya (Spania), menit să celebreze pe cei mai buni dintre cei mai buni din industria filmului românesc a ultimilor ani.

Operation Kino – In vara anului 2010, APFR a organizat o caravana nationala de proiectii de film in peste 10 orase din Romania promovand filme si productii din tari terte, in special din zona balcanica si de Sud Est a Europei.Operation Kino este un proiect transregional organizat in parteneriat cu alte 3 festivaluri importante de profil din regiune: Sofia International Film Festival, Sarajevo International Film Festival si Istanbul International Film Festival.

Noaptea Alba a Filmului Romanesc – organizat in premiera in toamna anului 2010, Noaptea Alba a Filmului Romanesc a reprezentant un maraton al celor mai in voga productii autohtone proiectate simultan in noua locatii din Bucuresti pe durata unei nopti ( 17 septembrie 2010)

Distribuţie – APFR a sprijinit totodată organizarea Transilvania Film care este o companie TV , video şi de distribuţie de film pentru o serie de titluri selecte (of select art house titles) printre care se numără şi filmele premiate la TIFF.